Friday, 6 November 2015

Pengalaman bersalin anak pertama part 2

Assalamualaikum..

Ada part-part bagai ni hahaa aku pn tak tahu nak letak tajuk apa. Senang letak je part by part tu. So sambung yang baby da keluar tu aku cium baby tu panas je dia :') Syukur alhamdulillah. Tak tahu nak  kata apa tu je yang mampu betapa besar kuasa Dia. 

Nurse g bersihkan baby tu. Aku still lagi stay kat katil tu diorg nak cuci semua tu. Aku siap tanya lagi banyak tak luka tu. Nurse tu ckp bagus la awk tak de luka pn :)))) snyuman terus terukir di bibirku sampai ke telinga kekekek. Alhamdulillah skali lagi. Da bersih. Aku dibiarkan berehat kejap nanti diorg akan dtg bagi air milo suam nga biskut bagi tenaga sikit. Lama jgak la duk termenung dalam tu tak boleh pejam mata. Tak sabar nk tgk baby hee. 

Tiba-tiba dtg sorang nurse ni bwak bby :') oloooooo. Nurse tu kata bagi susu kat baby. ??????? Masa ni da cuak sbb tak reti nak bagi masa baring. Nurse tu cepat je ajarkan sbb baby da nangis. Dapat terus senyap. Lapar lettew. Heee

Tapi kejap je nurse tu ambil balik sebab dia nak cucuk kat bahu tu. Oke je. Sementara baby tgh cucuk  aku kena tukar baju untuk ke wad. Baju labour room lain. Untuk wad lain. Ooooo gituuu. Heee siap semua terus diorg tolak masuk wad. Tapi masa ni aku gitau kat nurse tu nak bagi uri ni kat mak aku. Mak aku mmg ad je setia menunggu kat luar. Oh mak terima ksh. :) kita da jadi mak ! Hee

So org kedua yg tgk baby adalah Tok Mek dia. Yang pertama Papa ye. Siap semua terus ambil gambar dulu kat group wssap famly nk tgk org baru ni ha. Sebab lepas aku masuk wad diorg tak boleh teman. Tapi kalau malam boleh tu pn perempuan sahaja. Mmg Tok Mek la yang jadi mangsa tu hee. Terima ksh Tok Mek muacch! :p

First diorg dapat gambar tu " ooo ikut belah Melakau ni , hidung pn belah Melaka" oke baiklah kita ngaku hidung kita kembang Setaman. :p *syukurlah ada hidung*

Malam tu ditemani mak kita. Esoknya baby da kencing and berak terus boleh keluar wad tapi baby ni lambat pula nak kencing and berak ni. Aku da risau takut kuning kan.. Alhamdulillah Allah permudahkan segala  Urusan. Pukul 1tghari macam tu da boleh keluar.
Suka sgt. Eh suka tak suka la lepas tu bermula lah episod berpantang plus tak cukup tido ni. Hee
Itu je kisah dan pengalaman aku. Lain org lain pengalaman dia. Yang mommy to be tu jgn takut doa bnyak2 moga Allah permudah urusan kita semua. Amin :)

Apa yang aku amalkan masa mengandung solat yang wajib tu jgn tinggal lah kan. Pastu buat solat  hajat lepas solat fardhu tu tiap2 hari tapi ikut kemampuan lah kan kalau tak larat jangan paksa la. Hee mintak nga Allah mudah nk bersalin. Mintak ampun nga suami, mak, ayah, family, kawan2 semua lah. Baca surah yang patut baca.  Doa bnyak2. Itu la yang kerap aku amalkan yang lain pn ada tapi yang lebih sikit la heee. Alhamdulilah Allah mudahkan. 

 So Nama baby hasil pencarian yang singkat tak sangka nak keluar  awal ni. Muhammad Syauqi Najwan bin Safwan *kerinduanku kemenanganku*  InsyaAllah.

Oke la kita stop sini dlu. Tata. Gambar baby di lain entry ler ni pn pakai phone. Hee. 

Thursday, 5 November 2015

Pengalaman bersalin anak pertama

Assalamualaikum..

Hai ols. Macam tak de org je ni hee. Nak bagitahu kita da bersalin Alhamdulillah pada 12 Julai 2015 jam 6.50pg selamat melahirkan baby boy seberat 2.48kg. Baby da tiga bulan lebih. Hahahha baru beriya nak update blog. Eh tak kisah la kan blogger sendu macam i memang macam ni. Al kisah macam ni cerita dia..........

: 11 Julai 2015 :

Malam tu aku rasa sakit perut tapi bukan sakit yang contraction tu tapi sakit perut yang macam nak membuang. Ada la dua tiga kali aku masuk tandas tu tapi rasa sakit da lain macam. Terus kejut Uncle wan gitau sakit perut tapi aku cakap la sakit perut nak membuang tu Uncle wan kata oke la tu. Hoihh!! Hahah dia mamai-mamai lagi sebab baru sampai kg mlm tu. Penat lagi. So aku tengok jam pukul 3lbh pagi. Nak kejut mak aku kesian lak jap lagi nak bangun sahur lgipun aku sakit perut nak mmbuang je pn. Aku bia kan dlu dalam pukul 4 stgh macam tu aku g dapur sbb biasa mak aku bangun waktu tu. Terus gitau yang macam aku gitau kat Uncle wan tu. Tapi masa ni aku ulang alek ke tandas lagi. Pukul 5 tu sakit tu rasa lain dah rasa mengeras tu. Aku konpius lagi ni ke rasa contraction??? Huhuhu masa ni semua orang da bngun nak sahur. Aku rasa sakit dia tu selang lima minit macam tu. Mak aku cakap betul da tu nak bersalin da tu. Tapi aku biarkan diorg makan dlu. Yang aku tok sah kata la mmg tak de selera nak mkn da. Tapi ayah kita suruh kita minum air milo sikit :( oh ayah terima ksh. Huhuhu tapi mmg ak minum seteguk je.

Kemas apa yang patut lagipn beg baby nga aku pnya da prepare awal2 da. Angkut masuk kereta je. Sepatutnya mmg da sedia dalam kereta tapi disebabkn aku nga Uncle Wan still lagi jauh aku kat kampung Uncle Wan keje tapi kene sediakan siap2. Yang sentiasa ada nga suami tu letak je dalam kereta siap2. Aku cuba secool yang boleh walaupun sakit dia tu datang. Bila rasa contraction tu ak tunduk sikit. Sambil usap usap perut tu. ;(  yang pergi aku mak dan Uncle wan je. Masa dalam kereta pun sakit contraction tu still lagi selang lima minit gitu.

Sampai hospital terus ke wad bersalin nga mak aku Uncle Wan g park kereta. Masa ni kene bawak buku merah nga kad pengenalan kita. Masuk je nurse tanya sakit macam mna, ada tanda apa2 tak? Aku gitau aku sakit perut je. Lepas tu kita diorang suruh tukar baju dlu. Warna pink hee. Siap tukar kena timbang masa ni berat aku da 46kg. Da turun. Mgkin keluar masuk tandas tadi kot. Huhuhu siap trus baring atas katil di satu sudut ni untuk check CTG baby. Tapi masa ni dia pnya sakit contraction tu rasa nak cabut semua wayar dan CTG kat perut tu. Masa ni boleh sebut Allah Allah je. Aku dtg mmg tak de tanda apa pn. Keluar air pun tak, keluar darah pn tak.

Dah la sejuk, aku gitau kat nurse yang aku sejuk. Nurse tu terus buka langsir tu bagi kurang sikit sejuk tu. Aku ni pratiiii je nurse tu, apasal la dia tak off kan terus aircond tu sejukkkkk la huhuhu. Sampai satu tahap tu rasa sakit dan aku rasa ada air keluar. Masa ni nurse dtg nak check jalan. Tak sakit pn. Bagi aku la mngkin aku rasa sakit contraction lagi  kot pastu igt apa yang aku baca, masa nurse check tu tarik nafas dalam2 kurang sikit rasa sakit InsyaAllah . Tgk ada darah mknanya darah da keluar. Nurse tu terus suruh aku tukar Katil.

Masuk labour room tu. Masa ni pagi aku rasa aku sorang je dalam tu. Pastu syukur alhamdulillah sgt, Semua nurse dalam ni adalah perempuan. :) Allah rasa syukur sgt lah. Rasa lega sgt2. Masa nurse tu check jalan tu ye kata da 7cm ptt la rasa sakit sgt td.. Masa dalam labour room tu sempat baca doa nabi Nuh tu. Baca je. Tiba2 rasa mngeras tu kuat sgt. Dan sakit sgt2. Aku da tak boleh duduk diam da masa ni. Nurse dtg check jln lagi ye kata da 10cm da kalau rasa contraction tu dtg teran je.

Oke. Teran tak jugak keluar. Masa ni da tak igt tarik nafas dalam ke pendek ke mmg tak igt langsung. Huhuu. Pastu aku ni trtnggu tnggu mna Uncle Wan ni? Rupanya dia g solat subuh. Sebelum dia msuk tu adalah dua tiga kali aku teran tapi tak berjaya.

Oh ye aku nak bgtahu aku tak sempat pun telan ubat selusuh tu. Minyak pn kitorg tak buat. Siap nurse tu tnya aku ada ambil ubat selusuh ke tak.

Oke sambung bab teran hahahha.. Lpas je Uncle Wan dtg trus rasa semngat. Dia usap2 kepala aku selawat kt telinga ni ;( masa ni aku pegang cadar ye tak igt lansung kena pegang pergelangan kaki tu. Nasib baik nurse yg tolong igtkn. Baru aku rsa selesa. Hewhew.

Bila Uncle Wan kata da nmpak kepala dia terus teran sekuat hati. ;) yg nurse pulak tak habis2 puji kata aku pandai teran. Saja lettew nk bg kita semngat hee. Bila keluar je  baby aku blurrr. Bunyi bby nangis.  Bila letak je atas dada aku terus senyap dia. Allah je tahu persaan masa tu. Syukur Alhamdulillah. Masa Uncle Wan azan air mata ni keluar je. Sedih. Gembira. Tak percaya semua ada.
;) sepatutnya due aku 18 Julai tapi keluar awal lak. Mgkin dia tggu papa dia balik malaysia ni. Heee

Panjang pulak entry ni. Kita stop dulu la untuk proses yg seterusnya. Hee. Dak kecik ni bangun da.
Oke tata.

Thursday, 28 May 2015

Mengidam ke?

Assalamualaikum..

Haaa.. dah makin terbiar blog ni. Tak lama lah tu nak dibiarkan berhabuk. ekekeke..
Itu hari rasa nak makan kek yang ala-ala ada rasa creamy-creamy rasa buah gitu. So dengan muka ala-ala manja pujuk Uncle Wan g beli kek. Manja tak manja la kan. bahaha. Aku pun naik menyampah dengan diri sendiri  -__- !

So, pusing punya pusing macam tak deeeee je kedai kek kat kawasan rumah aku ni. Eh ke aku dengan Uncle Wan yang tak tahu. Situasi ni malam, jadi malas la pulak nak terus ke bandar nu.

Last-last Uncle Wan stop dekat secret receipe. Oh ada ea secret receipe sini. Iyo lah yang aku ni hanya suri rumah sepenuh masa bila nak keluarnya. Time-time gini ler yang boleh chek out nya. Hahaha sedih hidup. Tapi aku oke je. Hee.

Terus masuk " Kak red velvet satu" gituuu. hahahah masa order tu rasa air liur penuh satu mulut. hoiiii hahaha maaf lah pengotor pulak rasa. kah! yang Uncle Wan macam biasa tiramisu dengan dia memang tak dapat dipisahkan. 

Pastu tangan tu manjang jer nak cebok  red velvet aku punya. Hahaha. Sedap dia tak dapat di sangkal-sangkal lagi. Habis licin aku telan. Uncle Wan punya tiramisu pun aku cebok sikit. Biasa cepat jugak rasa muak tapi malam tu rasa macam tak cukup! -..- 
nafsu syaitonirojimmmm betol.

Masa ni aku preggy 6month dah. Jadi persoalanya aku ni mengidam ke mengada-ngada? hahaha
Orang cakap kalau mengidam ni time preggy 1mnth-4mnth macam gitu je. Kalau dah sampai 6mnth ni apa cerrr? heee idok lah aku tahu. Tapi yang pasti aku rasa nak makan. Nafsu semata-mata! adoii. 

Semalam nak makan durian pulak. Alhamdulillah dapat gak. tapi aku makan dalam 4 ulas je. Tak de rasa panas pun. Oke lagi. Heeee. Jadi boleh la repeat order. :p




Pipi tu dah boleh kunyah dah aku rasa. -__- lahaiii. 

Tata.



Monday, 25 May 2015

Pengalaman Mengandung : Keperluan Barang Baby Dan Barang Ibu

Assalamualaikum..

Hai korang, perut dah makin membesar dengan jayanya ni heee tapi kan akak misi cakap perut kita kecik je  hhuhu tak pe baby dan ibu sihat-sihat aje :)  sekarang susah nau nak tidur malam nih. ngiring kiri tak kena ngiring kanan tak kena. Kadang baru je nak lelap dup dup Baby buat regangan kaki dan tangan. huhuhu.. layan la dlu kejap :') Kadang Uncle Wan yang usik dia eh! makin ligat dia,  ni memang  ibu yang akan buat sidekick nih. huwaa! nak tido pleaseeee  :(

Tapi seronok! hahaha tak paham dengan diri sendiri.

Dengan keadaan sekarang ni aku dah list kan beberapa barang keperluan kami. Terutamanya Baby lah. Ada dah yang aku beli dah siap basuh dah pun packing dalam beg siap-siap. Cuma ada la lagi yang tak beli kita tunggu Baby dah besar nanti boleh la shoping lagi. Mueheheh.
Ada yang di sponsor oleh Mak-mak sedara dia. Eh yang ni ibu suka. kekeke.


Keperluan Barang Baby


Ini apa yang aku dah campur-campurkan dengan blog-blog ibu yang lain yer.
Apa yang aku rasa perlu dan tak perlu buat masa ni lah. Kang rasa perlu beli je lah. hee..


Keperluan Barang Ibu


Barang-barang untuk ibu ni tak banyak sangat untuk di beli. Ini jugak aku campurkan sekali dan pilih mana yang aku rasa perlu dan tidak. :)

List ni pun untuk panduan aku sendiri gak sebenarnya selagi baby tak keluar selagi tu la duk belek and check hahaha. padahal benda sama je. Jangan ada yang tertinggal sudah.
Harap semua berjalan dengan lancar.

Tata. 






Friday, 22 May 2015

Bila Kamu Berniaga

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua, semalam tengah intai-intai facebook kan ada la terjumpa satu cerita ni. Aku rasa macam menarik perhatian aku je. Jadi marilah kita kongsi dalam blog ni. Untuk renungan bersama. Untuk diri aku jugak. Banyak lagi kekurangan dalam diri ni kan. 

Al Kisah...............................  Hassan Al Basri merupakan seorang ulama dan ahli perniagaan. Beliau ada dua orang anak lelaki. Sebelum beliau meninggal, beliau telah memanggil kedua anak lelakinya, lalu berpesan..

Bila Ayah telah tiada lagi di dunia ini, kamu berdua hendaklah meneruskan perniagaan Ayah. Cuma ada dua perkara Ayah nak pesan :

1. Bila kamu berniaga, jangan kutip hutang.
2. Bila kamu berniaga, jangan kena matahari.

Lalu Hassan Al Basri pun meninggal dunia. Masa berlalu dan selang beberapa tahun, perniagaan si adik semakin merosot dan terus merosot, manakala perniagaan si abang semakin maju dan maju.

Satu hari si Ibu (Balu Hassan Al Basri) memanggil anaknya si adik. Lalu bertanya,

Si Ibu : Wahai adik, kenapa perniagaan mu semakin hari semakin merosot?
Jawab si adik : Saya ikut pesan Ayah.
Si Ibu : Apa Ayah mu pesan?
Jawab si Adik : Ayah berpesan, kalau berniaga jangan kutip hutang. Jadi, semua yang berhutang dengan saya, saya tak pernah minta bayaran. Kalau mereka nak bayar, mereka bayar. Kalau mereka tak bayar, saya tak kan kutip bayaran. Ayah pesan lagi, kalau berniaga jangan kena matahari. Jadi saya kalau kemana-mana mesti bawa payung. Jadi saya tak kena matahari sebagaimana Ayah pesan.

Kemudian, si Ibu pergi berjumpa dengan si abang pula lalu bertanya.

Si Ibu : Wahai abang, Ibu lihat perniagaan mu semakin hari semakin maju, apa yang kamu lakukan?
Jawab si abang : Saya ikut pesan Ayah.
Si Ibu : Apa Ayah mu pesan?
Jawab si abang : Ayah pesan, kalau berniaga jangan kutip hutang. Jadi semua saya jual tunai. Maka tak ada orang berhutang dengan saya. Saya ikut pesan Ayah, saya tak perlu kutip hutang. Semua bayar tunai. Kedua, Ayah pesan jangan kena matahari. Jadi saya keluar ke kedai waktu Subuh, saya tak tidur terus ke kedai. Malam baru saya pulang ke rumah. Jadi saya tak kena matahari.


Itu kisah yang aku ada terbaca kat facebook semalam. Terima kasih pada yang telah share. InsyaAllah dengan cerita ni dapat kita ambil kebaikannya. Sama-sama lah kita perbaiki diri ini. Renung-renungkan selamat beramal heee peace yo. Y(^_^)Y
Sampai sini dulu di hari Jumaat yang mulia ni. 

Tata.

P/S : Copypastedarifacebookdakusendiri.























                                 

Thursday, 21 May 2015

Pengalaman Mengandung : Bleeding atau Pendarahan

Assalamualaikum..

Tak tau kenapa semenjak dua tiga empat lima menjak ni aku rajin sangat update blog ni pastu share pasal entry mengandung dan illustrasi aku ni haa. hahahaha. Sementara masih ingat ni aku campak je semua kat sini ye.

Dan sebelum tu bukan apa aku buat entry mengandung ni nanti senang aku godek-godek balik blog ni kan boleh tengok apa yang terjadi dekat aku time mengandung anak first ni nanti untuk anak kedua macam mana pulak pe'el dia :p hahah yang ni pun tak lepas lagi. Dah jom sambung, dalam aku merasa seronok seksa alahan tu aku masih lagi buat kerja rumah tu. Eh bukan apa sangat pun kemas-kemas macam biasa la. Sebab masa ni aku dah berhenti kerja  dah. So, dari tak dak apa nak buat tu moh la kita kemas rumah kan. Bukan nak kata aku ni rajin ke apa huhuu tapi sekadar tolong Mak kan. Tak salah pun.

Pada hari kejadian tu Mak dan Ayah aku tak de kat rumah tinggal aku sorang-sorang ja, dari dapur ke ruang tamu, dan lagi satu ruang tamu aku kemas. Dah tak de orang, masa ni la syok nak mengemas. hee. Masa ni baru beberapa minggu tak silap aku dalam 6w gitu la. 

Dah setel tu semua aku kemas pulak dalam bilik. Haaaa Masa ni dia mai ni hiks! masa ni banjir dekat Kelantan yang teruk gila tu yang dekat Kuala Krai tu kan. Haaa masa tu la, yang aku ni kemas baju-baju yang dah berlonggok kat dalam almari tu yang tak muat la ada yang aku dan kakak aku dah tak pakai kan tapi still lagi elok. Baju-baju tu semua untuk aku dermakan kat mangsa-mangsa banjir kat Kelantan.  

Dalam satu plastik besar gak aku dapat kumpul, masa ni dah bagitau akak aku yang aku nak kemas baju-baju dia yang dah tak muat dan tak nak pakai tu. Masa ni akak aku tak de dekat Kg. kerja Alor Setaq hee. Dia oke je aku bagi baju dia untuk didermakn tuh. Aku kemas la  apa yang patut, dah setel tu masa nak angkat plastik tu rasa semacam je keluar -_-' ye yang perempuan mesti paham maksud aku tu huhuhu 

Terus g toilet, Oke 'dia' ada. tapi sikit je la. Tapi dah nama first time mengandung kan mestilah aku cuak  sebab tak de orang kat rumah. Sempat lagi aku mandi semua. Boleh kata aku rilex lagi la. hurmmm dalam hati cuak sanagt-sangat!

Tiba-tiba akak ipar aku datang. Fuhhh lega yang amat! terus pong pang pong pang cerita kat dia. Apa lagi yang dia punya gelabah tu terus ajak aku g klinik sakit puan. huhu. Masa nak keluar tu kebetulan Mak dan Ayah aku balik. Lagi la suruh cecepat pergi klinik. Aku yang pada mulanya rilex nii terus ada gelabah pulak. hahahah.

Bila dah sampai Klinik tu, Doktor scan semua kan. Alhamdulillah baby masih ada :') Doktor kata mungkin rahim aku tak berapa kuat kot lagipun anak sulung. gituuu.
Tapi tu pun tak nampak sangat. Sebab masih kecil kan. Doktor kata InsyaAllah tak de apa. Tapi kalau ada rasa sakit yang berterusan dan darah keluar dengan banyak terus kena pergi ke Hospital.

Doktor ada cakap lagi, benda macam ni takut jadi mengandung di luar rahim. Aku tanya macam mana tu doc? hahah maafkan Ibu-To-Be ini. Biasa lah benda dah jadi baru sibuk nak google lepas tu. haih la!
Doktor gitau, mungkin ovum kita ni tak masuk betul-betul dalam rahim dan dia hanya melekat dekat dinding rahim sahaja. gituuuu. Tapi bahaya oke kita kena alert jugak benda-benda macam ni walaupun baby dalam kandungan masih oke. Ada rasa sakit tapi tak kuat sangat. Memang lepas tu aku hanya dibenarkan rehat je dan tak lupa makan ubat asdi folid tu. Memang tak skip punya. Sebab ramai sangat yang tukang membebelnya. Ramai sangat yang sayang kita ni :') heee.

Pendarahan tu ambil masa dalam 3 hari. Aku dah rasa cuak pikir macam-macam "eh baby ni ada lagi ea?" huuu tapi aku positifkan diri. Kebetulan Mak sedara aku ada datang rumah hari tu saja jalan-jalan. Tanya la dia semua tu sebab dia ada pengalaman kan. Mak Sedara aku cakap lepas pendarahan tu kalau kita masih ada rasa loya-loya tak boleh bau macam-macam tu maknanya baby still ada lagi dalam perut kita. Tapi tak boleh nak main agak je kan. Better pergi jugak la Hospital. Buat pemeriksaan seterusnya. Jangan menyesal di kemudian hari sudah la kan. huhuh

Tapi esoknya terus Mak aku suruh pergi buat buku merah tu. Ish awal lagi ni. Terus kena bebel sebab ada berlaku pendarahan kan. Harus pergi buat nanti senang Doktor akan ada rekod kita dan dipantau untuk setiap pemeriksaan. Ya baiklah Bonda Anakanda menurut perintah berdesuuppppp pergi -_-' hahah  

6w aku dah buat buku merah tu. Misi kat situ pun gtau cepat sangat datang buat buku ni. Aku pun cerita la dari A to Z barulah diorang ooooo. Ermmmm No komen. hahahha. Lepas dari tu setiap bulan rutin wajib bagi setiap bakal Ibu adalah ke Klinik untuk buat pemeriksaan.Heee. So far Alhamdulillah Baby dalam kandungan oke. Sampai lah waktu ni 30w dah. Sihat je dia. 
Doa-doakan lah jugak biarlah sampai waktunya aku selamat dan dipermudahkan bersalin yer. :)
Tak sabar dan takut. hiks!

Tata.



















Wednesday, 20 May 2015

Illustrasi Amir Khan

Assalamualaikum..

Update diri sendiri dengan Baby buat masa sekarang oke je. Tunggu masa je. Macam-macam pikir. Huhuhu. Tapi lebih kepada takut. ermmmm. InsyaAllah Allah permudahkan semuanya. 

Dah la cerita pasal preggy kan kita cerita pasal hindustan pulak tukar mood. Ngehngeh
Aku ni layan jugak hindustan tapi cerita yang ada hero aummm la. kahkahakh. Shahrukkhan ke, Amir khan ni ke.

Yang paling terkesan cerita Amir Khan ni 3 Idiot bagi aku la. Berapa kali tengok pun memang meleleh-leleh air mata aku. Sebab jalan cerita tu ada la jugak kena mengena dengan diri aku. Yang nak mengejar cita-cita tapi terhalang oleh beberapa faktor. Semua orang ada apa yang diimpikan cumanya atas kita je berani dengan tidak.

Yakin dengan tidak. Dan memang kena ada Mentor untuk bagi dorongan supaya cita-cita kita tu tak berhenti di tengah jalan. Sambil tu jadikan orang yang dah berjaya tu sebagai motivasi kepada diri kita untuk jadi macam dia jugak.

Tapi jangan cuba untuk menjatuhkan orang tu. Kita ambil sebagai motivasi dan inspirasi untuk diri kita supaya kita ni berjaya jugak. Boleh buat macam dia jugak. :) Gituuu. Eh bermotivasi pulak kita hari ni. muehehe

Ni hah illus AK.


Maaflah tangan tu malas pulak nak tracekan. hee. yang penting muka tuu. :p

Tata.




Monday, 18 May 2015

Pengalaman Mengandung : Alahan

Assalamualaikum..

Hey, nak cerita pasal alahan mengandung ni macam-macam ragam yang ibu-ibu mengandung kat luar sana rasa. Termasuklah aku. Sebelum ni bila tengok kakak or kak ipar yang kena, dalam fikiran masa tu just "alahai sianye" gitu je yang mampu aku ucap. MASA TU! ye masa tu itu je yang aku mampu ucap, dah kena dengan batang hidung sendiri ni huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!  :')  dia macam satu perasaan yang lain macam. huhuhu. Seksa tapi Alhamdulillah jugak sebab di antara insan-insan yang terpilih untuk merasa semua tu kan. hee. Tak pe lah Anak demimu ku telan jua. hewhew.

Jadi, bermula episod aku alahan adalah bila aku sendiri pun tak tahu yang aku mengandung. hahah sebab dia rasa kecur air liur tu lain macam. Bila dah tahu dia makin menjadi-jadi. Pakej pulak tu dengan loya sekali. Nasib baik tak ikut jejak Mak aku tau. Mak aku cakap kalau masa dia alahan dulu teruukkk oooooo.. dia punya alahan yang tak boleh bangun berminggu-minggu, keluar masuk hospital, berbotol-botol air yang dimasukkan dalam badan, yang tak boleh makan. Huuuuu sian Mak kita! :'( Haa baru ko tahu kan betapa gigihnya seorang ibu nak melalui proses tu semua. Maafkan segala kesilapan kita kat Mak ea! baru nak mintak maaf bagai. huhuhu Tapi aku tak macam tu time ngandung ni, even kakak-kakak aku pun tak macam tu time diorang mengandung. Syukur alhamdulillah. Semua alahan yang aku dapat tu tak de lah eruk sangat pun. Hee






Pertama macam bau makanan
Yang bau makanan ni macam menggoreng, menumis, bakar ikan, dan yang aku stress sekali adalah bau singgang ikan. huwaaa! kegemaran tuuuu. Ikan bakar pun kegemaran tu. Tambah lagi kalau ikan kembong kan. ermm dap. Makan dengan nasi putih je. Tapi time tu aku tak boleh, Masa ni aku tinggal dengan Mak aku lagi kat Kg. Kononya nak menambah selera makan la sebab berat aku turun kan. Jadi mak aku buat la lauk kegemaran ni semua. Last-last aku tengok kesemua tu dengan pandangan yang kebulur tahap tak ingat -_-' hanya mampu pandang dan lepas tu aku muntah balik. Seksa sangat. Dan masa tu jugak terus insaf kan diri, teringat-ingat time membazirkan makanan tu. Rasa macam dah hilang nikmat makan yang Allah bagi tu. Allah! besar sungguh ujian Dia.

Yang tak menahan tu bau apak dia pun boleh huhu
Bau Uncle Wan masa ni adalah bau yang sangat aku suka -..-' masalahnya bukan time dia pakai perfume tu semua tapi lepas dia balik kerja atau peluh-peluh tu semua yang agak mashammm tuuuu. Lahaaiii. Tapi kira oke la sebab jarak jauh lagi masa ni jadi dapat bau 'wangi' tu dua minggu sekali jela. hahahaha selamat!

Owh kalau emosi yang terlebih memang aku rasa aku juara masa ni. Janganlah baby nanti terlampau manja sudah. hee
Yang ni paling tak boleh blah sekali aku rasa. hahahhah air mata aku yang mudah sangat la nak keluarnya. Kalau tengok cerita sedih yang tak berapa sedih tu oke lagi. Itu normal la kan tapi yang dengar perkataan jer dah buat aku rasa sebak. Hoihh! apakah? hahah . Contoh la kata tengah tengok drama kan pelakon tu keluarkan kata-kata yang macam "terharu" , "sedih" dan seangkatan dengan sedih-sedih tu mesti aku menangis terus. yang pelakon tu steady lagi teran-teran sambil nak ambil mood nak nangis tu yang aku ni dah keluar air mata dah. Aku rasa kalau masa ni aku g interview pelakon air mata kompen dapat. hahahah itu belum lagi yang pelakon tu dah start menangis aku dah tersedu-sedu dah. Sensitif yang amat.

Alahan yang satu ni pun aku dapat iaitu gatal-gatal kat tangan lebih kepada pergelangan tangan je.
Ini bukan yang nak 'menggatal' tu ea. hahaha habis semua kat jari-jari aku ni haaa. cincin semua tu memang tok sah pakai la jadi tak selesa sangat. Kadang nak makan tu terpaksa pakai sudu. I is orang kampung oke kena makan pakai tangan baru rasa nikmat makan tu tambah lagi kalau ada ulam ermmm lagi sodap. Lagi satu rasa hilang nikmat yang Allah bagi tu -_-'
Dua-dua belah kiri kanan aku kena. Masa ni nak tengok tangan sendiri pun ish! gitu la haa. Masa ni jugak aku cuba tukar sabun mandi iaitu lifeboy. yang lemon punya tu. Alhamdulillah dia oke sikit la. Dekat tempat lain oke je.

Itu jela yang setakat aku alahan ni. Tak de teruk sangat pun, yang rasa teruk tu bila makan je keluar balik. itu yang seksa. Alahan aku ni pun tak lama, start preggy hingga 4 bulan je. Lepas tu beres =)
nikmat makan tu kembali menyerang ngehngeh. Berat aku sebelum mengandung 41.3kg dan Alhamdulillah makin naik dan naik lagi la.

Sekarang lebih kepada suka makan jenis mee, bihun, laksa pulak. Tak kira la goreng ke sup-sup ke memang tak kan tolak punya. Lagi satu aku suka sangat makan nasi kukus. Ermmmm dap nyeee. hahahah. Seronok sangat dapat merasa semua ni. Syukur alhamdulillah Terima kasih Allah! :)

Tata.

p/s : new update : berat sekarang dah 48kg for 30weeks :)






Saturday, 16 May 2015

Double To Triple

Assalamualaikum..

Hai, amboi tajuk omputeh ajo kan. hiks itu hari update pasal dah jadi puan kan, sekarang ni dah jadi mak orang dah pulak dari sorang berdua, dari berdua dah bertiga pulak :)  sekarang aku dah 7 bulan. Rasa cepatnya lahai. Habis ar lepas ni semua entry nak di throwback. ngehngeh  :p


:: 161114 ::
Illustrator By : Nina Yusuf

Tarikh yang aku rasa sangat-sangat bermakna buat aku dan Uncle Wan :')Ye tarikh yang buat aku tukar status untuk kali kedua iaitu Ibu. Sampai sekarang aku tak tahu nak describekan perasaan aku macam mana  - _-'  teruja + gembira + takut eh! semua-semua lah yang ada huhu Syukur Alhamdulillah. Anugerah terindah buat kami. :)

Mula-mula tu tak tahu pun diri ni dah preggy kan. Tapi yang aku musykil tu setiap kali bau makanan mesti kecur air liur. Tambah lagi kalau lauk tu yang aku suka. Oke tak pe lah mungkin masa tu aku lapar sangat kot kan. hahah

Lagi yang aku tak tahan tiap kali makan mesti rasa mual or loya tu. Ish kalau ingat balik kan tak sanggup nak hadap semua alahan tu. huhu Eh tapi tu adalah rasa yang susah kita nak dapat kan syukur la dah dapat. hiks. 

Masa ni aku still lagi berjauhan dengan Uncle Wan walaupun kedua-dua majlis dah setel. Tapi memang aku dengan Uncle Wan dari dulu lagi yang bercinta jarak jauh ni jadi dah biasa lah. Cuma untuk yang ni rumah yang kami nak sewa tu owner dia tak bagi keputusan yang sebetulnya puas menunggunya. Yang aku ni cerita la dekat Uncle Wan pasal semua yang aku rasa tu, biasa lah buat report tapi memang dah terbiasa pun sebelum tidur must be on the phone tak pun msg je. huhu

Aku gitau apa yang aku rasa je dulu. Eh! tetiba esoknya dah terpacak kat Ganu depan umah hahahahah. Dia punya tak sabarrr tu lahaii sangat tau. Uncle Wan ni dia punya gelabah boleh tahan, yang aku ni boleh rilex lagi. Aku tak nak la beria sangat nantikan keciwa i cannot oke. So tiba-tiba jugak dia keluarkan UPT tu. aku dah ternganga hamboiii dah kenapa excited sangat ni cik abg oiii. haha. Masa yang dia keluarkan UPT tu malam jadi aku pujuk la kata yang seeloknya test UPT ni pagi esok subuh-subuh tu kan. So, oke la.

Zappppp.. pagi tu aku pulak yang excitednya. muahahahhaha. Eh haruslah! jadi tunggu punya tunggu it was positive :')
Syukur Alhamdulillah. Terus drama yang beremosi di pagi hari tau. Tapi aku ni jenis yang tak puas hati, betul ke UPT ni? Aku ambil keputusan untuk double check dekat klinik sakit puan. Doktor chek pun positive oh double triple happy sangat-sangat! Terima kasih Ya Allah :")

Dan semestinya orang pertama yang aku bagitahu mak ayah aku ler. muka manyakkk sinyumm itu Tok Mek dengan Tok Ayah. hikss! makin bertambah la family Pok Usop nanti. Lepas tu baru gitau dekat Atok dan Nenek dia kat Melaka pulak. Ye la masa tu aku dekat Ganu mesti mak dan ayah aku dulu yang tahu. iyo dok? hehe. Dan bermula lah kisah-kisah alahan aku. huwaa!! oh dan ada jugak cerita yang aku rasa takut kehilangan my anak ni.

Tapi nanti lah aku cerita di lain entry yer. 

Oke Tata dulu buat masa ni. :)

Semakin berkembang maju lah keluarga Pok Usop nanti :)








Friday, 15 May 2015

Illustrasi Alonso Mateo

Assalamualaikum..

Hey korang, pernah dengar tak nama budak ni? Aku first tahu pasal budak ni bila aku seacrh google nak buat design masa tu. Aku taip style kot ke acane dah. Tup keluar gambar budak ni, apa lah yang hensem sangat ni! Kecik-kecik dah hensem ni ish gaya ada semua lengkap cumanya kecil lagi tak 
dapat den nak menekelnye bahahahah..

Alonso ni memang fesyen untuk budak laki-laki yer. Style sangat lah. selalu gak stalk insta dia. hahahah owh lagi sekali aku ni banyak sangat masa yang terluang itu  -..-' 

Bila dah tengok rasa terdetik di hati ni yang nk illus kan gambar budak ni, nak uji aku punya tahap trace AI. ni. so ini lah dia. heeee


Alonso Mateo


Dia punya nk trace ni aku ambil masa yang agak panjang jugak ye tambah-tambah lagi masa tu aku masih lagi kerja so, bila dah takde kerja baru aku setelkan traace gambar dak ni. Tapi serius masa yang panjang untuk aku buat. Tapi nk jugak buat jugak aku suka cabar diri sendiri dalam proses design ni. Ntah la rasa kena habiskan. So, ini lah dia. hewhew

Masih dalam proses pembelajaran lagi. Ajarkan aku, jika aku ada salah. :)

Tata.





Majlis Bertandang : Nina & Wan

Assalamualaikum..

Hai, majlis bersanding ni lagi la simple sangat-sangat aku dan Uncle Wan plan. Alhamdulillah semua cukup berjalan dengan lancar. :) dan dannn nampak tak yang dah tukar header baruuu hahahha sesaje nak bagitahu yang sekarang ada banyak masa yang terluang  -_-' tak kelakar! oke sambung..

Uncle Wan ni asal Melaka jadinya untuk tarikh yang sebelah dia pun kami ambil masa yang panjang sebab Ayah Uncle Wan tak berapa nak sihat sangat. hoihh jauh oke dari Melaka ke Terengganu. Lagipun majlis buat dekat rumah diorang sendiri. Senang katering datang setel-setel kan apa yang patut diorang je yang buat kan. 

:: 251014 ::

Kami bersetuju dengan tarikh ni. So, apa lagi terus gerak ke Melaka sebelum majlis tu. Kitaorang konvoi ramai-ramai syokk wooo hee. Dah la bawak bekal sampai hentian mana ntah aku lupa pulak, kitaorang berhenti makan. Orang tu bawak bekal lauk kari la, sayur kangkung la, eh macam-macam la kan. Kenyang  dapat jimat pun dapat. hee

Dalam pukul 9mlm kot kitaorang sampai homesstay yang Uncle Wan dah tempah. Ramai kot ada yang sesat la :'(  tapi dapat jugak Uncle Wan kejar. Dua buah rumah yang disewa, senang kan laki perempuan asing-asing tak de la yang perempuan ni asyik dengan tudung je kan. Tak selesa kot. Alhamdulillah semua boleh terima. Tapi masa family Uncle Wan datang Terengganu aku just sewa homestay satu biji je hee sebab family Uncle Wan datang tak ramai masa tu. :) 

So majlis esoknya tu dalam pukul 12.00Tengahari . Panas tok sah cerita ler. Tapi disebabkan aku ni berdebor sangat-sangat sampaikan tak rasa dah panas tu. hahah.


Cover-cover malu hoihh!! haha


Masa majlis ni makeup adalah kakak kepada kakak ipar aku. haha simple je. Atas permintaan Uncle Wan jugak dia cakap tak nak terlampau sangat baiklah! Isteri mithali sangat kan  :p
Baju tu semua aku tempah sendiri. Aku beli kain lace bagai tu semua pastu aku suruh anak sedara kakak ipar aku yang jahitkan atas apa yang aku nak. hahaha bagus tahu keluarga kakak ipar aku ni. Semua pekerjaan ada dalam family dia. heee. Lagipun memang kitaorang dah anggap family diorang pn dah macam family sendiri rapat je. Family diorang lagi ramai. Yang aku ni family kitaorang 8 orang pun rasa ramai dah campur anak-anak sedara semua tu. hihihi
Alhamdulillah di kelilingi orang-orang yang sayang family kitaorang :')

Itu yang pelik bila masuk family Uncle Wan diorang punya adik beradik 3 orang je. heee tapi sedara mara ramai la kan. Tak pe la janji dapat terima aku yang banyak nau kurangnya ni. huhu
oke sambung lagi. hahah so, majlis makan-makan pun dari katering dan lagi sekali aku lupa apa nama katering yang Uncle Wan tempah tu. Dari khemah hingga ke makan-makan diorang yang buat. setel. hahaha. Ni pun dari abg dia yang sulung lagi family mertua aku gunakan khidmat katering ni. So far Alhamdulillah semua puas hati. makan sedap. Tapi kan gulai rebung yang masak kuning tu pedasss gilerrrrrr!! memang aku ambil rasa dekat hujung lidah je tu pun terasa pedas dia. sebelum rasa Uncle Wan dah gitau pedas ni tapi aku punya nak rasa tu hambikk haa. huhu kata Melaka kan. hukhuk. 

Makan beradab

Masa ni baru duduk nak makan tapi ntah kenapa eah kitorang macam tu. hahha aku pun tak ingat kejadian masa ni. Dah berapa bulan Nina oii. hahahha ofkos aku tak ingat.
Yang makan dekat meja beradab ni akak sulung aku, mak, ayah dan bapak sedara aku iaitu adik laki ayah aku. Aku masa ni nak suruh Abg kedua aku yang duduk tapi mana ntah dia masa ni. So, panggil la bapa sedara aku ni. boleh la kan. huhu. 

Alhamdulillah majlis yang dekat Melaka ni pun setel dan lauk pauk pun cukup untuk tetamu dan sedara mara. :)
Gambar pun ini je yang mampu aku letak dekat blog. Hahah alashhhh ar nk edit. oke dah setel kedua-dua majlis. Alhamdulillah jugak akhirnya terlaksana impian aku nak masukan dalam blog ni.Impian sangat kan hee .Oke takat ni dulu.

Tata.





















Thursday, 14 May 2015

Illustrasi Shaheizy Sam

Assalamualaikum..

Hai u ols, dah lama sangat tak buat illustrasi ni. Sebenarnya banyak dah yang aku buat tapi masa untuk upload dekat blog ni je yang kurang. Instagram selalu. heee

Ni ler illustrasi Sam tuh. Sesaje buat. :)

Illustrator By : Nina Yusuf

Proses dan masa nak buat yang Sam ni tak banyak sangat pun yang aku ambil. Boleh la. Cumanya tang untuk colour spek tu yang buat aku struggle sikit. heee. Tapi kira oke la jadi gak. Alhamdulillah. 

Aku masih lagi belajar-belajar pasal dunia design ni. Bak kata pepatah makin banyak yang kita belajar makin banyak yang kita tak tahu. Kan? kalau aku salah tolong betulkan ea.

oke takat ni dulu, nanti ada yang baru kita update lagi. 

Tata :)

p/s : gambar dari instagram sam sendiri.  
















Cik Vs Puan :')

Assalamualaikum..

Ola kembali bersiaran di blog setelah internet buat hal. Itu hari lappy primadona merah aku ni hukhuk. oke sambung berblog, kan aku dah kata lain tahun pulak aku update blog ni, hahahah eh lantakkan ler. Seperti yang aku cakap lah macam mana pun blog ni tetap ada dan tak de sebab aku nak delete, saja untuk tatapan diri sendiri dan mungkin pada masa-masa akan datang kita tak tahu kan. anak cucu nak tahu perihal nenek dia ni ke. hihihi.

So, back to the tajuk. Selepas kejadian yang merisik + bertunang ni kami ke fasa yang seterusnya lah kan majlis kahwin. hoiihh nak ke sampai tahap ni memang mencabar fizikal dan minda lah. Tapi, atas niat kesabaran tu alhamdulillah semua kedua-dua majlis settle la.

:: 140914

Dengan sekali lafaz sahaja aku sah menjadi isteri kepada Safwan Sabtu :'(


Tarikh yang aku rasa cun sebenarnya tak plan pun dengan tarikh tu sebab nak dapat tarikh pun da satu hal yela dah melibatkan kedua-dua belah keluarga kan tak boleh aku nak ikut family aku je kene tengok gak fmily Uncle Wan macam mana kan. Dalam dua kali tarikh jugak la tukar-tukar tu. At last kedua-dua belah keluarga setuju untuk tarikh 14 ni. Aku on je tapi tak terpikir pulak yang macam gituuu. 14 diapit dengan 09 heheh. Dah buat kad semua baru perasan. Oh! kad kawen aku dengan Uncle Wan ni pun design Syarikat yang aku keje dulu la. Sponsor By :

Kad Kahwin : Sponsor By : CheerfullEnterprise
Bunting 2' x 5' : Sponsor By : CheerfullEnterprise
Tanda Arah A3 : Sponsor By : CheerfullEnterprise

Alhamdulillah rezeki ;'). Terima kasih bos, abg Jey dan semua-semua yang terlibat la untuk menyiapkan hasil projek kahwin aku tu. Semua aku berpuas hati lagipun aku dapat pantau design tu macam mana tapi aku percaya dengan bro yang tolong design kan kad aku ni. memang superb ar. Sekali je aku tengok pastu tengok-tengok yang dah siap terus oke proceed gituuuuu. hehe. Aku jenis yang simple je.
Sedap kat mata aku, sedap kat mata Ucle Wan beres. Tapi yang penting kad kahwin dan tema dia aku pilih merah putih. Semua kat tempat kerja tahu kot aku gila merah. hahah Tup-tup bila aku suruh Abg jey yang design terus warna merah menjadi pilihan dia. terkejut kita. hee bukan tak nak buat sendiri tapi macam nak dari yang lain kan. kalau aku yang buat sendiri comfirm akan banyak adjust punya. sendiri buat sendiri tak puas hati acano tuu? haa kan baik kita suruh orang lain yang buat.  Kan untung kerja printing sonang haaa.Hikhikhik. 

Simple majlis je aku buat. Asal sah iyo dok? hee.
Dan yang penting family aku buat ni pun just buat majlis kesyukuran lebih kepada meraikan tetamu la gitu. Alhamdulillah makanan pun cukup untuk tetamu, sedara mara semua. Alhamdulillah sangat-sangat. Syukur. itu yang penting. hee. Makan-makan kat rumah aku jenis macam rewang tau. Dari akak aku yang suluing hingga aku ni yang ke 7 :') still lagi kitaorang buat kaedah rewang. Sedara mara dan jiran tolong buat apa yang patut. Seronok sangat. Kadang-kadang sedara yang tak berapa nak rapat pun jadi rapat. gituuu. hee. 

Oh! pelamin + makeup aku amek dengan Kak Sha. tpi lupa pulak apa nama dia punya instagram huhu maafkan patik. Sebabnya memang dari akak aku lagi guna khidmat Kak Sha ni. Time sepupu aku pun sama dia jugak. jadi just aku contact dia melalui akak aku je. huhu. Malas la pulak nak mintak no. fon kan nanti la kalau aku teringat aku masukan kat Blog ni. hee
So far Alhamdulillah aku berpuas hati dengan makeup dan pelamin yang team Kak Sha sediakan. 
Semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.



Dah setel moh bergambar. Terus pegang tangan apakah???? bahaha




Terima Kasih dari kami untuk semua yang terlibat.
Doa-doakan kami bahagia dan dapat menempuh alam rumah tangga ini hingga ke Jannah. :'(
Walaupun cerita dah basi sembilan bulan berlalu baru nak update. kahkahkah. Tapi gambar ini je yang mampu aku edit kan. eh malas pulak nak mengedit satu-satu gambarnyer. hahah.

Oke la nanti sambung untuk majlis bertandang pulak yer. Harap makin semangat aku update lepas ni. hee.

Tata.