Tuesday, 26 February 2013

RASA HATI.. ??

Assalamualaikum...


Kadang-kadang kita punya naluri ni ada yang tepat mengena dan ada yang tak kena langsung...orang kata lagi naluri mak-mak ni biasanya betullllllllll!!! sangat-sangat....kalau mak kata jangan kahwin dengan dak laki tu!! kita punyalah tersentak..so kita terus berlari menuju ke bilik sambil air mata meleleh di pipi air hingusan yang melekat tepi-tepi dinding..eeeuuwwww!!! dan hempas pintu bilik, dan tak keluar bilik 3 hari 2 malam....pastu lari ekut laki tu..tapi dak laki tu jahat rupanya...*budak tv sangat..hahah*haaaa...xmo oke macam ni..jangan durhaka kepada mak kita..jangan..! ada la tu kenapa mak kita tak nak bagi kahwin nga dak laki tu melainkan ko memang kenal keluarga dia,perangai elok,sopan santun..dan kena menyakinkan parents kita yang dak laki ni boleh pimpin kita dunia akhirat nanti...iyo dok??huu

itulah orang kata naluri mak-mak ni biasanya betul..dia dah makan garam gula semua dulu dari kita kan..bukan kata ada ilmu-ilmu hitam yang dok tengok dalam mangkuk hayung  pastu putar dengan asam limau tu..bukan okeyh! tapi naluri ibu tu sendiri..dia boleh tengok pada gaya, kelakuan..percakapan.so on la kan..

Ada la pernah sekali tu aku nak pergi camping, tapi bukan anjuran sekolah punya tapi yang belia punya..ala dulu orang suruh daftar aku on jew la..pastu lak dengar nanti ada event best-best..terus la daftar..tapi memang betul pun diorang ni aktif ada program sana sini..tapiiiiiii..tapii..tapiii aku tak boleh pergi wooo...sebabnya ayah nga mak aku x bagi aku join..memula tu oke la dia ingat anjuran sekolah ke kan sekali aku bagitau la yang ni anjuran luar tak der melibatkan sekolah.. diorang terus tak bagi..hukhuk, ayah aku x berapa berkenan sebab tak der surat kebenaran kononya surat hitam puteh la kan.. nanti jadi pape susah..aku pun terus la pujuk tapi tak berhasil..oke...tapi aku xder la nak kemas kain baju terjun tingkap..oiii..bukan oke...aku masuk bilik *muhasabah diri* dalam 2 tiga jam pastu keluar balik dengan senyuman...heee...xder la nak memberontak ke apa...tifu..ada la sikit kan..hee

Tapi nak gak tahu kan macam mana program tu berjalan..lepas camping tuh aku tepon member aku acaner camping tu seronok tak?dalam hati jangan la seronok nanti i jeles..hahaha..dengar suara member aku tu macam tak seronok..yessss!! haha member aku gitau dah la hujan..tiap-tiap malam hujan..memang tak selesa sangat-sangat..dah la duduk dalam khemah..ada aktiviti luar pulak tu..sentiasa kebasahan erk!..huhu..

See?nasib baik aku ni anak yang mendengar kata..bermotip sangat diriku berkata-kata sedemikian..huhu lepas dari kejadian tu la aku dengar jer cakap mak ayah aku..ada benar dia...betul.. 

Kadang-kadang kita punya x sedap hati tu mesti melampau-lampau kan..rasa 'haih..xboleh ni nak kena tepon jugak' then tepon la jangan menyesal di kemudian hari okeyh...x salah pun kalau kita kol untuk pastikan benda yang x elok berlaku kan..kalau xde pape..Alhamdulillah...

Tapi, ada yang naluri ni betul..bila kita tengok sesuatu keadaan or apa-apa jew la kan.dalam hati tu mesti 'ni jap ag mesti jadi pape' tengok-tengok betul da benda tu berlaku..kan?

So, Moral of the story kalau rasa x sedap hati tu terus jer kol and sentiasa bertanyakan khabar..tak kira lah jauh ker dekat ker..janji kita tak menyesal di kemudian hari..tapi benda kalau nak jadi, jadi jugak kan..oke..xpew la benda tu semua dah lumrah..ada yang elok ada yang tak elok..dah nama pun ujian dari Allah kan..ada la sebab-sebab dia buat kita macam tu..kita sebagai hamba yang kerdil di sisiNya hanya mampu berdoa..mintak tabahkan hati dengan ujian tu semua ea...

amin..




Amin :)













Saturday, 23 February 2013

COMEL..TAPI...??


Assalamualaikum..


Aii...fuhh...aku sebenarnya da tak tau nak update apa kat blog ni hah.!! hahah..
dulu kemain kan..aku x tau la blogger-blogger yang memang banyak betul idea diorang nak update...oke la kan..aku ni rajin blogwalking orang punya jer..nak update sendiri-dirian berhad memang payah cikit..hukhuk..!harap bersabar dengan diri sendiri..

Ni pun aku rasa mata juling-juling, tangan ketar-ketar nak taip entry ni..hahah..sebab xdew apa pun aku nak update kan...jadi marilah kita berborak tanpa hala tujuan...

iaitu pasal comellll.. Aku rasa kan semua insan yang bergelar wanita ni memang suka sangat dengan benda-benda comel ni kan..tengok jer benda cantik tangan tu memang x boleh duduk diam..terus nak tarik jer..

pastu mula la mata tu terlekap jer dekat benda tu..seakan-akan kita dengan benda comei tu jer yang ada kat situ...tapiiiii...satu lagi masalah wanita dengan benda-benda comei ni bahaya oke!...

Sebab..walaupun benda tu bukan apa-apa..bukan benda penting pun just dia dikategorikan comeii..insan yang bernama wanita ni mesti akan beli jugak....mesti oke! da dia kata benda tu comel...kompen hambek punya..bagi aku benda cenggini normal bagi wanita..memang lumrah wanita tu macam tu oke..lembut jer...kalau yang tak tu bagi aku dia adalah insan abnormal..huhuhu...

so marilah kita menutup entry comei-comei ini dengan benda comei ini..tapi kan ada tak jual kat malaysia ni..boleh korang bagitahu aku kat mana tempat tu...aku rasa macam x boleh duduk diam dah ni...nak ada jer kat tangan benda ni..huhu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
....
......
.........
.............
...................
.
.
.
.

ada benda ni..hari-hari aku minum ai..huhuh..comei and unik sangat-sangat..!!!

dah siap satu entry untuk hari yang mendung ini..nanti ada kelapangan kita borak lagi yer..

tahnks for viewing my blogv.

(^ - ^) v...
















Sunday, 10 February 2013

1st Segmen Ina Sazali Mencari Rakan Bloglist

Assalamualaikum...


Yuhuu..korang...kan? Segmen lagi..hiii..bila da bnyak kali join rasa nak join mana-mana blogger yang buat segmen..ala nak kenal-kenal kan...cari kawan baru..x salah..heee...

So, jom join ramai-ramai segmen ni..
sila klik nama tuan blog ni.... Ina Sazali






"Segmen : Pencarian Bloglist Feb-Jun Mieya Atiera"

Assalamualaikum..

hai korang..aku terpanggil untuk join segmen ni la..heee...macam best jer..meh la korang-korang semua join segmen ni...kalau nak join klik nama tuan blog ni ea..heee  Mieya Atiera



Oke tu ajer..

Thanks for viewing my blog.. (^ - ^)v

Saturday, 9 February 2013

LAGU? 150 JUTA KALI....

Assalamualaikum...



Lagu ni yang aku tahu time aku belajar dulu la kan dinyanyikan oleh Fynn Jamal..tapi xpemes mana pun..takat-takat dengar gitu je la...Now dinyanyikan semula oleh Ainan Tasneem ni..terus kedengaran kat corong-corong radio....pasal macam mana lagu ni boleh dinyanyikan semula oleh Ainan,yang tu aku x tahu..huhuh...

Tapi bukan pasal ni kita nak BOLD kan..
yang aku nak bagitahu lirik lagu ni bagi aku oke.....best..i loikee!!! heee...mula-mula tu  tak paham,
apa la yang lagu ni duk merepek..tapi..dapat msg dari uncle Wan dia kata lirik lagu ni oke jer..best dengar..
then, kita pun terusss youtube..muahaha...*uncle Wan punya pasal*
pastu baru lah..oooooooooo..macam tu..
apa lagi dengar dua tiga kali sebab lirik dia..syiookk jerrr...untuk geleng-geleng kepala n bibir terkumat-kamit kan boleh la....heeeeeeee...........

Oke itu jer..hee...

Thanks for viewing my blogsss.... nt jenguk lagi..kiki (^ - ^) v









Thursday, 7 February 2013

ULTRAMAN vs ABE AJIM..

Assalamualaikum....korang...

Oke dalam konteks ni korang semua kena fokus betul2 yer..korang kenal kan ultraman kan?sape yang x kenal tu memang...memang tipu sgt2...ofcoz kenal kan..yela dia lah penyelamat bumi kan tapi bukan di malaysia..tetapi....only jepun...


Ehsan dari atok google..

Tetapi kat Malaysia ni ada la...versi malaysian punyer..huwaa...meh aku gtau cane aku kenal ultraman malaysia ni..Siapa Abe Ajim ni??ni la dia anak sedara aku..kitaorg pnggil dia Abe Ajim nak panggil Abe Long,*sebab dia anak sulong* xnk..sebab katanya tu bukan nama dia..??hahaha...So dia nak kita panggil dia nga nama dia jer..nasib baik oke jer bila kitorg pnggil dia nama tu coz nama dia Azeem Rafiqi kot2 lah nak suruh panggil nga nama tu memang x rr...muahhahah....panjang kot..

Budak satu ni kan dia admire gileeerrrr nga ultraman ni sampaikan boleh buat gaya ultraman bagai..sekali nga bunyi lak tu..zassss....shingg....khing......haaaa..ni time2 dia nak keluar kuasa tu kan macam2 lah bunyinya...huhu..


Ada pernah sekali tu kan..time aku balik kerja pukul 6.30 ptg la kan...dan dan jer aku tercongok kat depan tv tu kan..nga xcited nak tgk drama pukul 7 tu..tgk2 ada muka dia kat depan tv tu tgh standby nga aksi2 yang mencabar *gaya ultraman* "hoiii.....! ni time Cik Na la Abe Ajim..." ha ko aku terus gituu...hahaha...Abe Ajim  apa lagi terus menyambar remote kat atas kerusi pastu buat muka..xnk bagi la tu kan..ololololo..comel sgt ultraman pandai buat muka..hahahah...terus dia menguasai ruang tv...adoi la..xpe lah sebab aku bukanya tgk sgt drama ptg2 tu time2 hero & heroin yg berlakon mantop sahaja aku tgk pun..tu pun x obses sgt..gitu2 jerr...huhuhu...

Jadi aku pun layangkan la jugak cerita ni...macam best gak..walaumacam mana  kecik ke besar ke seekor raksasa tu mesti yang menang ultraman...boring oke macam cerita hindustan  pun ada..bukan nyanyi2 tu..gile ko ultraman nga raksasa tu menari2 joget2 hahahah...
yang menang tetap jugak ultraman...hero kalah dulu...pastu ofcos menang..huh.!

punyalah aku layan cerita sampai bertukar2 posisi tempat...hahah...*tipu*kadang2 aku tanya Abe Ajim..
"ni ultraman ap?"
ultraman ada banyak jenis u olss..ultraman tiga..mebius..zero..n macam2 lagi* aku pun tahu*...huahuahua.tapi xdapat beza rupa diorg cane..tapi Abe Ajim ni punyalah boleh beza..dasat betol...da cerita dia tgk hari2 kan..ofcoz la tahu..

tapi yang paling aku terkejut dia boleh cakap nyanyi japan okee...habis jer cerita ultraman tu...teruss....."tiga..aigoto...la..la..la"*takat ni je pun aku tahu*hahah berdesuuppppp kepala aku tgk kat Abe Ajim ni...tanjat taw...! kang xpasal2 bertukar ultraman anak sedara aku yang sorang ni x ke pemes mak sedara dia ni.ada ultraman malaysia la wei....*tetiba* hahahah.....

oke da habis da cerita ultraman.....kahkahakah...setakat ini sahaja kisah ultraman untuk entry kali ni....sabarlah yer korang layan blog ni eh...thanks..  :)

ultraman versi Malaysia : Abe Ajim...











Friday, 1 February 2013

JANGAN TAHAN...BAHAYA!!

Assalamualaikum..

Meh  jenguk2 blog kite meh..hikhik..suka paksa2 kan..tapi ni memang benda penting aku nak bagitahu korang semua..ni menyebabkan kesihatan kite semua tau..apa yang aku nak bagitahu ni..ialah jgn tahan kalau korang nak buang air kecil...betull..jgn tahan2 eah....bahaya...

benda ni realiti bukan fantasi..huhu..nenek aku penah cite la kan pasal ada la sorang perempuan ni suka sgt tahan kalau dia nak buang air kecil..contohnya kalau masa tu dalam kereta kew kan jalan jauh mesti nak buang air kecil kan tapi..kite rasa malas nk benti..pastu bila benti lak ramaiiiiinyaa manusia ni...haaa...terus x jadi...perempuan ni pun macam ni la....tapii....tapi..bila dia buang air kecil..air kencing yew tu keluar jerr...x benti2...huh...ha korang rasa acane tu? apa sebab dia...bahaya okey..bila habis jer nenek aku cite pasal ni terus aku google..nak tahu lebih lanjut kan...

ni bahan yang aku mintak ehsan kat pak cik/mak cik google..ala korang pun boleh gak google2 nih..so rajin2 kan lah eah..hee

meh baca info ni mana tau boleh tambahkn ilmu pengetahuan kan...heee...

Masalah itu menyebabkan penghidap tidak mampu menahan kencing daripada terkeluar sendiri terutamanya ketika batuk, bersin atau meneran. Seseorang juga sukar untuk menahan kencing sehingga dia boleh terkencing di mana-mana sahaja sebelum sempat pergi ke tandas.
Antara tanda-tanda seseorang itu mendapat masalah inkontinens adalah sering berasa tidak puas ketika membuang air kecil atau aliran air kencing yang lemah. Masalah itu boleh terjadi kepada mereka yang mengalami kerosakan ginjal, uretra yang tersumbat ataupun kerosakan saraf akibat diabetes.
 membuang air kecil sebanyak di antara lima hingga enam kali sehari merupakan situasi yang normal. Namun, mereka yang membuang air kecil melebihi lapan kali sehari menunjukkan keadaan yang sebaliknya.
Kencing kurang daripada lapan kali sehari merupakan keadaan yang normal. Urin mereka akan berwarna jernih seperti air paip.
Pundi kencing yang berfungsi secara normal ditunjukkan apabila seseorang membuang air kecil dalam tempoh tiga hingga empat jam sekali iaitu tidak lebih lapan kali sehari. Mereka yang normal akan membuang air kecil hanya sekali pada waktu malam.
mengurangkan minum air masak bagi mengelakkan seseorang itu kerap ke tandas adalah satu tindakan yang salah. Mereka tidak seharusnya mengurangkan pengambilan air kerana bahan tersebut penting kepada tubuh bagi mengelakkan dehidrasi.

“Jangan mengurangkan kuantiti air yang diminum. Sebaliknya pergilah berjumpa dengan doktor untuk mengatasi masalah itu. Jika terdapat jangkitan, pesakit perlu dirawat terutamanya mereka yang mengalami pundi kencing terlalu aktif,



Antara tanda kencing terlalu aktif adalah sukar menahan kencing, kencing tidak puas, pergi ke tandas melebihi 10 kali sehari dan berlaku kebocoran jika menahannya. Masalah ini boleh terjadi lebih kerap dalam kalangan wanita muda. Seseorang yang menghadapi masalah ini akan membuang air lebih daripada 10 kali sehari serta tidak dapat menahan kencing. Antara kaedah yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah itu adalah senaman otot untuk mengawal kencing, latihan pundi kencing dan penggunaan ubatan..masalah tersebut sering berlaku akibat kesibukan kerja yang mengundang masalah malas ke tandas selain ketiadaan kemudahan tandas yang bersih.
Sementara itu, melakukan aktiviti seperti memandu sambil menahan air kencing boleh mengundang bahaya. Perbuatan menahan kencing didapati mempunyai kesan yang sama dengan keracunan alkohol atau tidak tidur selama 24 jam secara berterusan.
“Apabila manusia sampai kepada titik kesakitan, mereka tidak mampu berfikir dan membuat keputusan lagi. Ia sama seperti mabuk,” kata profesor neurologi di Universiti Brown di Providence, Pulau Rhode, Amerika Syarikat (AS), Peter Snyder.
Kajian Synder bersama kumpulan penyelidiknya itu memenangi kategori perubatan anugerah Ig Nobel anjuran majalah Annals of Improbable Research (AIR) di AS baru-baru ini. Ig Nobel memberikan anugerah untuk pelbagai kajian yang dianggap melucukan tetapi kemudian membuatkan orang mula berfikir.

Itulah antara sumber yang aku dapat..sebenarnya banyak lagi yang kite boleh tgk melalui google ni...tapi yang bahasa saintifik tu yang membuatkan aku xbape phm sgt..heee..tapi apa yang aku boleh bgitahu conclusion dia jgn tahan2 kalau korang nak kencing..xkiralah ramai manusia kew tidak kew kat tandas..just keluarkan jew..nanti dapat sakit baru nak menyesal..

Itu sahaja untuk hari ini yew anak2..heee...
Thanks for viewing my blog..nanti jenguk2 lah lagi.. (^ -^ ) v